Login

Register

Login

Register

Goed 8.9 uit 10

Welkom op onze judopak hulp pagina. Hier helpen wij je met het uitzoeken van een nieuw judopak. Ga je voor het eerst een judopak kopen? Onze webshop staat vol met verschillende judopakken van uiteenlopende merken. Je kunt hierbij denken aan merken zoals onder andere: Adidas, Mizuno, Essimo en Matsuru. Wil je meer informatie over onze judopakken en wil je graag judopak tips? Dan geven we op deze pagina graag meer informatie en advies! Ook als je niet voor het eerst een nieuw judopak gaat kopen, kan deze informatie nog van pas komen.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee zou moeten houden wanneer je een judopak gaat aanschaffen:

1. Onderdelen van het judopak

Een judopak is het enige wat je nodig hebt voor de sport judo. Bij voetbal heb je schoenen, shirts en broeken nodig, maar judo houdt het bij een pak. Zo’n pak bestaat uit verschillende onderdelen: de judobroek, de judojas en de judo gordel. Naast deze drie dingen kun je er nog een rashguard onderaan doen: een rashguard is een soort t-shirt dat je onder je judojas aandoet, om rash (uitslag) te voorkomen door het schuren van een judopak.

2. Maat van het judopak

Allereerst is het belangrijk dat een judopak niet te wijd is, maar ook zeker niet te strak. De mouwen en de pijpen van het pak dienen niet te lang te zijn en je moet je er goed in kunnen bewegen. Wanneer je op zoek bent naar de juiste maat, kun je het beste rekening houden met de lengte van de persoon die het pak gaat dragen. Een voorbeeld: wanneer je een lengte van 1.52 meter hebt, kan er het beste gekozen worden voor een judopak in maat 152.

Het kan echter ook zo zijn dat je net een lengte hebt waarbij je te groot bent voor de ene maat, maar weer net te klein voor de volgende maat. Dit scheelt natuurlijk niet veel, maar kan toch behoorlijk storend zijn.

Krimpen tijdens het wassen

Soms kan het voorkomen dat een judopak wat aan de grote kant lijkt, wanneer deze voor het eerst aangetrokken wordt. Dit komt omdat de meeste pakken van katoen worden gemaakt, wat als eigenschap heeft dat het gaat krimpen in de was. Om ervoor te zorgen dat het pak goed gewassen wordt, waardoor het de juiste maat krijgt, moet je erop letten dat je het op de juiste manier wast.

Pakken van Adidas

Hoewel de bovenstaande regel goed gebruikt kan worden voor het bepalen van de juiste maat van een judopak, hanteert het merk Adidas net een andere regel. Bij deze pakken wordt juist geadviseerd om 10 cm bij de lengte van de drager van het pak op te tellen. Iemand van 1.52 meter zal dan uitkomen op 1.62 meter, waardoor je een pak in maat 162 nodig hebt. De judopakken van Adidas hebben als voordeel dat deze geschikt zijn om een maat mee te groeien. Kinderen hebben daardoor minder snel een nieuw pak nodig, wat een mooie kostenbesparing zal opleveren.

3. Judo gordel

Het bandensysteem

Een belangrijk onderdeel van een judopak is ook de judo gordel. Een judo gordel is veelal gemaakt van katoen en komt in verschillende kleuren. Als echte beginner heb je een witte band. Deze is soms inbegrepen bij judopakken voor beginners. Naarmate je echter langer judo speelt zul je rangen omhoog klimmen en dus ook van kleuren wisselen. Zo’n rang of kleur heet een Kyu en deze gaan als volgt:

De laagste rang is dus de 6e Kyu en de hoogste is hier de 1e Kyu. Je kan echter nog ‘tussenrangen’ halen. Dit doet men via ‘slippen’. Deze hebben ook een apart telsysteem:

Na de bruine band of de 1e Kyu kun je nóg verder: nu komen we in het Dan-systeem. Het Dan-systeem begint bij de zwarte band en eindigt met een brede witte band. De brede witte band is slechts door één iemand gehaald: de stichter van judo, Jigoro Kano. Je kunt in rang stijgen door examen te doen voor speciale examencommissies.

Wil je meer weten over het judobandensysteem? Lees dan het artikel ‘Judo-bandensysteem’.

De juiste maat

Hoewel de meeste pakken zonder een judo gordel geleverd worden, is het wel van belang om te weten welke lengte jouw judo gordel het beste kan hebben. Wanneer je een judo gordel gaat aanschaffen, kun je de lengtemaat van de drager van het pak nemen en daar 100 centimeter bij optellen. Iemand van 1.50 meter zou dan het beste een judo gordel van 250 centimeter kunnen aanschaffen.

4. Tips judobroek

Er bestaan judobroeken die voorzien zijn van een koord in de broek of juist een elastieken sluiting hebben. Een elastieken sluiting is vaak erg handig voor jongere kinderen, zodat ze de broek gemakkelijk zelf aan en uit kunnen trekken. Bij de duurdere broeken wordt juist gebruik gemaakt van een koord, omdat hierdoor de broek beter aan zal sluiten op het lichaam en de broek niet zomaar van het lichaam getrokken kan worden tijdens het beoefenen van judo.

5. Kleur

Wat betreft de kleur van een judopak is er weinig keuze: wit, blauw en héél af en toe een andere kleur. Vaak is het de gewoonte tijdens de training een witte judogi te dragen, maar een andere kleur is ook toegestaan. Tijdens een judowedstrijd is dit echter een ander verhaal: vooral bij belangrijke wedstrijden wordt een witte of blauwe judogi vereist. Vaak voldoet een witte judogi, maar het kan soms zijn dat je een blauw judopak moet dragen, zodat er een beter onderscheid is tussen jou en de tegenstander. Je kunt op Ippontime.be voordelig wedstrijdpakken per twee aanschaffen, dus één witte en één blauwe. Zo heb je altijd twee kleuren tot je beschikking.

6. Materiaal

Het materiaal waarvan een pak gemaakt is, zegt veel over de kwaliteit van een pak. Zo bestaan er pakken die gemaakt zijn van zwaarder materiaal, zoals gewafeld katoen, maar zijn er ook pakken die gemaakt zijn van een combinatie van katoen en polyester. Gewafeld katoen zal minder snel scheuren, waardoor je een met een pak van dit materiaal een betere kwaliteit in handen hebt. Wanneer je de stof van een pak met gewafeld katoen te zwaar vindt, kun je ook kiezen voor een pak met een mix van katoen en polyester.

Polyester

Een voordeel van het verwerken van polyester in een judopak is dat het materiaal haast niet kreukt en niet zal krimpen tijdens het wassen. Een pak zal nooit voor 100% uit polyester bestaan, omdat deze pakken niet comfortabel zijn. Polyester is goedkoper dan katoen, waardoor een pak dat bestaat uit een combinatie van katoen en polyester goedkoper zal zijn dan een pak dat voor 100% uit katoen bestaat.

Helaas heeft polyester ook een aantal nadelen. Het materiaal is brandbaarder dan katoen en ademt minder goed dan wanneer het pak voor 100% uit katoen zou bestaan. Hierdoor zal het pak minder koel aanvoelen en zal zweet slechter opgenomen worden. Om dit op te lossen zijn veel pakken voorzien van een ademende mesh, zodat het materiaal het lichaam niet helemaal afsluit. Ook bestaan de combinaties van deze materialen uit verschillende percentages, waardoor er ook verschillende judopakken verkrijgbaar zijn die een klein percentage polyester bevatten, maar waarvan toch meer de voordelen van katoen ervaren zullen worden.

Katoen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn judopakken van katoen duurder dan pakken waar ook polyester in verwerkt zit. Wel heb je bij het dragen van een pak van 100% katoen een kledingstuk aan dat gemaakt is van ademend materiaal. Tijdens het zweten zal het vocht opgenomen worden door het materiaal, waardoor je geen last krijgt van koude rillingen.

Omdat katoen een natuurlijk materiaal is, is het helaas wel mogelijk dat het materiaal sneller zal slijten en scheuren. Door te kiezen voor een pak van gewafeld katoen of canvas katoen zal slijtage en scheuren van het materiaal minder snel voorkomen. Katoen is daarnaast veel minder brandbaar en je hebt, omdat het een natuurlijk product is, veel minder kans op het ontstaan van eventuele huidirritatie. Het product bevat geen chemicaliën en voelt erg zacht en comfortabel aan.

Elk materiaal heeft dus zijn eigen voordelen en nadelen. Je kunt deze voor en nadelen tegen elkaar afwegen, zodat je kunt bepalen bij welk materiaal jij of jouw kind zich het prettigste voelt. Wil je graag meer informatie of advies over de verschillende judopakken die we op de webshop verkopen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers!

7. IJF approved

Voor wedstrijden met een hogere status, zoals EK’s, WK’s en andere internationale competities, worden speciale eisen gesteld aan judopakken. Deze eisen worden gesteld door de International Judo Federation, of de IJF. Met deze eisen houden sommige producenten rekening en deze bepaalde producten krijgen het label ‘IJF approved’. Er is dan voldaan aan strenge eisen, bijvoorbeeld de plek en afmeting van het merklogo. Vaak is er ook voldaan aan kwaliteitseisen, dus is er een hoge kans dat een aankoop van een IJF-approved-judopak kwaliteit betekent.

Ippontime.be heeft een uitgebreid aanbod aan IJF-approved judopakken

Ben je eruit welk judopak het beste bij jou past?

Wordt het een Adidas judopak of toch een Ippon Gear, Matsuru of Essimo judopak? Mocht je nou toch nog met vragen of onduidelijkheden zitten dan zijn wij altijd direct bereikbaar voor advies over judopakken.

Mail ons op info@ippontime.nl of bel even naar 053-4320498.

Onze judopakken

Door verder gebruik te maken van Ippontime.be ga je akkoord met ons cookie beleid.
Sluiten