Login

Register

Login

Register

Goed 8.9 uit 10

Judopak hulp

Je hebt besloten om onder Judo te gaan? Of je wil gewoon een nieuw judopak. In ieder geval kun je hier terecht voor info. Het is namelijk lastig om online de passende judomaterialen te kopen. Daarom hebben we hier enkele punten op een rij gezet om jou bij je zoektocht naar je judopak te helpen:

Inhoudsopgave

  • Algemene informatie
  • Onderdelen van een judopak
  • Maten
  • Kleur
  • Materiaal
  • Judo gordel
  • In de was
  • IJF approved

Algemene informatie


Een judopak, ook wel Judo-gi genoemd, is anders dan een karatepak of taekwandopak. Een judopak is namelijk wat stugger en dikker dan pakken van andere vechtsporten. Dit komt omdat je bij judo vaak de tegenstander vastgrijpt of andersom. Een pak moet dan niet scheuren: het moet enorm veel kunnen weerstaan. Deze stevigheid zit vooral in de manier van weven, waarover we later nog wat meer vertellen. Hier staat tegenover dat zo’n judogi ook flexibel moet zijn, omdat je veel beweegt en bewogen wordt tijdens judo.

Onderdelen van een judopak


Een judopakis het enige wat je nodig hebt voor de sport judo. Bij voetbal heb je schoenen, shirts en broeken nodig, maar judo houdt het bij een pak. Zo’n pak bestaat uit verschillende onderdelen: de judobroek, de judojas en de judo gordel. Naast deze drie dingen kun je er nog een rashguard onderaan doen: een rashguard is een soort t-shirt dat je onder je judojas aandoet, om rash (uitslag) te voorkomen door het schuren van een judopak.

Maten


Voor het bepalen van de nodige maat van een judopak is er een handige vuistregel: neem je lengte in centimeters, voeg er 5cm bij toe en rond af naar een vijf- of tiental. Stel je lengte is 166 cm: je pakt 166 centimeter, voegt er 5 cm aan toe en je komt uit op 171 cm. Dit rond je af naar beneden en zo kom je uit op een maat van 170. Het is namelijk verstandig een grotere maat judopak te kopen, aangezien zo’n pak krimpt in de was. Ook zorgt een grotere maat voor wat extra ventilatie en comfort. Daarom is het slim je maat naar boven af te ronden, zodat er genoeg ruimte voor speling overblijft. Natuurlijk kun je ook een judopak passen voordat je het koopt. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat het pak goed past. Let wel dat sommige judopakken voorgewassen zijn voordat ze in uw handen belanden. Indien ze voorgewassen zijn hoef je de maat minder ruim te nemen.
Een ander iets waar u vooral op moet letten is het groeien van een kind. Een kind groeit natuurlijk en u kunt daarop anticiperen door een judopak van een maat groter te kopen. Zo gaat een judopak langer mee. Sommige merken, zoals Adidas, bieden judopakken met steken die losgehaald kunnen worden. Hierdoor worden de mouwen en broekspijpen langer en het pak dus een maat groter. Kinderjudopakken vindt u hier.

Kleur


Wat betreft de kleur van een judopak is er weinig keuze: wit, blauw en héél af en toe een andere kleur. Vaak is het de gewoonte tijdens de training een witte judogi te dragen, maar een andere kleur is ook toegestaan. Tijdens een judowedstrijd is dit echter een ander verhaal: vooral bij belangrijke wedstrijden wordt een witte of blauwe judogi vereist. Vaak voldoet een witte judogi, maar het kan soms zijn dat je een blauw judopak moet dragen, zodat er een beter onderscheid is tussen jou en de tegenstander. Je kunt op Ippontime.be voordelig wedstrijdpakken per twee aanschaffen, dus één witte en één blauwe. Zo heb je altijd twee kleuren tot je beschikking.

Materiaal


De stevigheid van een judopak hangt natuurlijk af van het materiaal en de manier van weven. Qua materiaal heb je twee soorten in de judowereld: katoen en polyester. Vaak zijn judogi’s gemaakt van grotendeels of helemaal katoen. Soms vind je ook een pak dat deels met polyester is gefabriceerd. Polyester gaat langer mee en is steviger dan katoen. Een nadeel van polyester is het gewicht: het is zwaarder dan katoen. Om van de voordelen van beide te profiteren, mixt een fabrikant soms beide materialen. Voor een beginnend judoka is materiaal van een judogi niet erg belangrijk. Dit wordt wel belangrijk als je belangrijke competities gaat doen. Er worden dan allerlei eisen aan het pak gesteld. Hierover meer later.
Ook de manier waarop zo’n materiaal geweven is, kan van belang zijn. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen single weave en double weave. Deze woorden geven aan hoe dik de stof is. Een judopak gewoven met single weave is dunner en gaat minder lang mee, maar is wel lichter en luchtiger. Een pak met single weave is dus handig voor trainingen en warme dagen. Een judopak met double weave is dikker en stugger, maar is wel zwaarder en warmer.

Judo gordel


Een belangrijk onderdeel van een judopak is ook de judo gordel. Een judo gordel is veelal gemaakt van katoen en komt in verschillende kleuren. Als echte beginner heb je een witte band. Deze is soms inbegrepen bij judopakken voor beginners. Naarmate je echter langer judo speelt zul je rangen omhoog klimmen en dus ook van kleuren wisselen. Zo’n rang of kleur heet een Kyu en deze gaan als volgt:

De laagste rang is dus de 6e Kyu en de hoogste is hier de 1e Kyu. Je kan echter nog ‘tussenrangen’ halen. Dit doet men via ‘slippen’. Deze hebben ook een apart telsysteem:

Na de bruine band of de 1e Kyu kun je nóg verder: nu komen we in het Dan-systeem. Het Dan-systeem begint bij de zwarte band en eindigt met een brede witte band. De brede witte band is slechts door één iemand gehaald: de stichter van judo, Jigoro Kano. Je kunt in rang stijgen door examen te doen voor speciale examencommissies.

Wil je meer weten over het judobandensysteem? Lees dan het artikel ‘Judo-bandensysteem’.

In de was


Een judopak wordt toch wel intensief gebruikt en moet dus wel eens in de zoveel tijd gewassen worden. Vaak na enkele trainingen al. Je kunt een judopak gewoon in de wasmachine doen met koud of warm water. Hierbij moet je er wel op letten dat zo’n judogi veel water in zich opneemt en dus groter wordt in de machine. Gooi dus niet teveel was bij je judopak in de wasmachine. Bij het drogen moet je erop letten, dat je het pak niet in de droger doet na het wassen. Hang hem over een waslijn of -rek, maar doe hem niet in de droger! In de droger loop je namelijk het risico op krimp, waardoor een pak niet meer gedragen kan worden.

IJF approved


Voor wedstrijden met een hogere status, zoals EK’s, WK’s en andere internationale competities, worden speciale eisen gesteld aan judopakken. Deze eisen worden gesteld door de International Judo Federation, of de IJF. Met deze eisen houden sommige producenten rekening en deze bepaalde producten krijgen het label ‘IJF approved’. Er is dan voldaan aan strenge eisen, bijvoorbeeld de plek en afmeting van het merklogo. Vaak is er ook voldaan aan kwaliteitseisen, dus is er een hoge kans dat een aankoop van een IJF-approved-judopak kwaliteit betekent.
Ippontime.be heeft een uitgebreid aanbod aan IJF-approved judopakken

Een judopak is een investering voor je gehele judocarrière. Kies daarom wijs. Wij hopen dat je nog veel judoplezier zult hebben met een van onze judopakken op Ippontime.be! Hajime!

Door verder gebruik te maken van Ippontime.be ga je akkoord met ons cookie beleid.
Sluiten